DOMOV > NOVICE > Bo cena naložbenega zlata še naraščala?
Bo cena naložbenega zlata še naraščala?

Bo cena naložbenega zlata še naraščala?

06.06. 2022

Po analizah organizacije World Gold Council se je povpraševanje po naložbenem zlatu v prvem četrtletju letošnjega leta povečalo za 34 odstotkov. Vzroki za občutno povečanje povpraševanja tičijo v šibkih kapitalskih trgih, naraščajoči inflaciji in nepričakovanih geopolitičnih dogodkih.

V zadnjih treh letih je največjo stopnjo rasti cena zlata dosegla v obdobju med majem 2019 in avgustom 2020, ko je znašala kar 60 odstotkov. Cena zlata se je od leta 2015, ko se je začel zadnji dolgoročni bikovski trend, skoraj podvojila, in kaže na nadaljnji dolgoročni trend rasti. Analize kažejo, da je v naslednjih mesecih še možna korekcija, torej kratkotrajni cikel padanja cene zlata znotraj dolgoročnega bikovskega trenda. Glede na to, je zdaj odlična priložnost za nakup dodatne količine naložbenega zlata pred ponovnim zagonom rasti cene.

Svetovne centralne banke stalno povečujejo monetarne rezerve, ruska centralna banka pa je od leta 2010 naprej vodilna v nakupih monetarnega zlata. Zaloge monetarnega zlata prav tako vsako leto povečuje Kitajska, ki letno izkoplje največ zlata in ga večino tudi zadrži. Centralne banke torej predvidevajo, da bo cena zlata dolgoročno rasla in vedo, da je na dolgi rok zlato hranilec vrednosti. Nakupa zlata se poslužujejo tudi različne poslovne banke, ki s tem varujejo in izboljšujejo svoje premoženje.

Dolgoročna naložba v naložbeno zlato je velikokrat dobra odločitev tudi za podjetja, ki se z razprševanjem premoženja ščitijo pred finančnimi tveganji. Zaradi gospodarske nesigurnosti je nakup naložbenega zlata vedno bolj pogost tudi pri posameznikih, ki v zlatu varčujejo dolgoročno.

Trgovanje z zlatom ima dolgo zgodovino, ki sega vse do rimskega imperija, ko se je uporabljalo še kot plačilno sredstvo. Danes je nakup naložbenega zlata precej enostaven. Če se odločate za nakup, lahko hitro in enostavno kupite želeno vrsto naložbenega zlata v naši spletni trgovini. Vse, kar potrebujete, je internetna povezava in računalnik. Na voljo smo vam tudi osebni finančni svetovalci, ki vam pomagamo k najboljši naložbeni odločitvi za vas.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.