DOMOV > NOVICE > Kateri dejavniki vplivajo na ceno zlata?
Kateri dejavniki vplivajo na ceno zlata?

Kateri dejavniki vplivajo na ceno zlata?

07.12. 2022

Zlato je tržno-ekonomska posebnost, saj temeljna fizična ponudba in povpraševanje nista glavna dejavnika cene zlata. Namesto tega so pri določanju cene zlata veliko pomembnejši dejavniki razpoloženja do tveganja na svetovnih trgih ter ukrepi centralnih bank (zlasti ameriške centralne banke Federal Reserve). 

 

Gibanje valute

Gibanje papirnate valute, ki ga vlagatelj uporablja za merjenje cene zlata, ima verjetno največji dnevni vpliv na ceno zlata. Cena zlata najpogosteje kotira v ameriških dolarjih, zato ima relativna moč zelene valute v primerjavi z drugimi glavnimi svetovnimi valutami ključno vlogo pri rasti ali padcu cene zlata. Zlato in ameriški dolar sta običajno obratno sorazmerna, pri čemer močnejši dolar povzroči padec cene zlata, medtem ko lahko vsako znižanje vrednosti zelene valute pripomore k dvigu cene plemenite kovine.


Gospodarstvo

Če poenostavimo, močno svetovno gospodarstvo vpliva na manjšo uspešnost zlata, medtem ko kriza  povzroči rast cene zlata in vlagateljem nudi varno zatočišče. Najvišja cena zlata doslej, več kot 2.000 eur za unčo, je bila dosežena leta 2020 v času globoke svetovne pandemije, ko so se gospodarstva po vsem svetu dejansko ustavila, saj so vlade poskušale omejiti širjenje koronavirusa.  


Inflacija

Inflacija je od konca leta 2021 in v 2022 glavna tema na trgih, saj se centralne banke spopadajo z divjanjem inflacije, ki se je izkazalo za več kot le prehodno. V času visoke inflacije naložbe v zlatu, ki se je skozi stoletja izkazal kot odličen hranilec vrednosti, omogočajo številne koristi.   Negotovost V času negotovosti zlato torej prinaša koristi, zlasti kadar trgovci posledično zmanjšajo svojo izpostavljenost bolj tveganim naložbam. Zlato se je izkazalo kot stabilno sredstvo skozi stoletja, politična negotovost, zaskrbljenost glede svetovnega gospodarstva in konflikti, kot je ruski vdor v Ukrajino, pa so dejavniki, ki običajno povečajo ceno zlata.


Varovanje pred tveganji in zaščita premoženja

Navedeni dejavniki vplivajo na vlogo zlata kot varovala pred padajočimi cenami na delniških trgih. Vlagatelje pogosto spodbujamo, da okvirno 10 % svojega portfelja namenijo zlatu, saj ni povezano z gibanjem vrednosti delnic, zato se lahko uspešnost zlata razlikuje od dobičkov in izgub delnic.  


Ponudba in povpraševanje

Večina najdenega zlata je na voljo v različnih oblikah, kot so zlate palice v rezervah ali nakit. Indija in Kitajska predstavljata največji uporabnici zlata za nakit na svetu, zato je pričakovati porast povpraševanja zlasti v sezoni indijskih porok ali kitajskega novega leta. Povpraševanje in ponudbo pa dolgoročno gledano pogosto uravnavajo nekateri zgoraj navedeni makroekonomski dejavniki.


Napoved cene zlata v prihodnosti

Žal ni enostavnega načina za napoved gibanja cene zlata, saj je zlato podvrženo številnim različnim dejavnikom, ki vplivajo na njegovo ceno. Trenutno je v okolju, kjer centralne banke zvišujejo obrestne mere, težko pričakovati, da bi vrednost zlata v kratkoročnem obdobju znatno narasla. Dogodki, kot sta pandemija koronavirusa in ruski vdor v Ukrajino, pa so nedavni opomniki, kako hitro se lahko status quo poruši.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.