DOMOV > NOVICE > Kdaj je najboljši čas za nakup zlata?
Kdaj je najboljši čas za nakup zlata?

Kdaj je najboljši čas za nakup zlata?

15.11. 2022

Zlato pogosto velja za varno naložbo, vendar, kako vedeti, kdaj je pravi čas za nakup? Odločitev, kdaj kupiti zlato, ni lahka. Vlagati zdaj ali počakati na padec cene? Kdaj je najboljši trenutek za naložbo v zlato?

Tako kot vse naložbene odločitve, je potrebno skrbno pretehtati tudi odločitev za nakup zlata. Kaj je dobro upoštevati, ko se odločate za naložbo v plemenito kovino? Spodaj je nekaj koristnih informacij, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi za nakup.  


Zakaj cene zlata naraščajo?

Cena zlata se zviša, ko povpraševanje preseže ponudbo. To se zgodi, ko kupci zaznavajo večje tveganje za svoje premoženje in iščejo varno naložbo, kot je zlato, da bi se zaščitili. Ta tveganja vključujejo geopolitične dejavnike, kot so vojna, grožnja vojne ali svetovna nestabilnost. Na vrednost izdelkov, sredstev ali naložb vplivajo tudi globalni gospodarski dejavniki.

Tveganje je lahko neposredno in hipno, kot so bile na primer globalne razmere ob začetku pandemije ali ruska invazija v Ukrajino. Obstajajo tudi bolj subtilni in skriti dejavniki, kot so naraščajoča inflacija, gibanje obrestnih mer in vrednost ameriškega dolarja.


Najbolj očitna tveganja v letošnjem letu

V tem trenutku sta dve najbolj očitni tveganji za gospodarske razmere vojna v Ukrajini in inflacija. Ruska invazija je že zdaj pomembno vplivala na cene zlata. Februarja letos je pričakovanje napada povečalo povpraševanje po zlatu. Ker se je invazija nadaljevala, so se cene zlata vzpenjale in marca presegle 2.000 eur za unčo, ter se približale rekordnim vrednostim iz avgusta 2020.  


Kako se zlato obnese v času negotovosti?

Zlato ima bogato zgodovino, saj je kot nekakšna zakladnica bogastva. Zaradi svoje redkosti in elementarne stabilnosti se že tisočletja uporablja kot valuta. Razmeroma enostavno ga je pretopiti za izdelavo kovancev ali drugih menjalnih sredstev in je redko, zato ima lastno vrednost že stoletja civilizacije. Ta plemenita kovina je ohranila svojo vrednost tudi ob nihanju vrednosti papirnatih valut in drugih sredstev.  


Kako se spreminja cena zlata?

Razmerje med zlatom in drugimi naložbami, kot so delnice, državne obveznice in nepremičnine, je obratno. Znižanje vrednosti ene naložbe povzroči rast druge, vendar korelacija ni vedno absolutna. Na ceno zlata in nestanovitnost delniškega trga vpliva veliko stvari, vendar se je ob padcih trga pogosto pojavil beg k stabilnejšim sredstvom, kot je zlato, ki je ohranilo ali celo povečalo svojo vrednost.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.