DOMOV > NOVICE > Kdaj je najboljši čas za naložbe v plemenite kovine?
Kdaj je najboljši čas za naložbe v plemenite kovine?

Kdaj je najboljši čas za naložbe v plemenite kovine?

07.09. 2023

Odločitev za naložbo v plemenite kovine prinaša številne prednosti. Čeprav je na splošno naložba v zlato bolj priljubljena v primerjavi z naložbo v srebro, obe kovini lahko dolgoročno prinašata dobre rezultate. Najbolj privlačno je dejstvo, da sta zlato in srebro zanesljivi zaščiti pred inflacijo.

Obdobja gospodarskih kriz pogosto nimajo negativnega vpliva na ceno zlata, kar naredi zlato privlačno izbiro v času gospodarskih nihanj. Podoben učinek ima tudi srebro, čeprav je njegova cena nekoliko bolj nestanovitna. Cena srebra lahko v primerjavi s ceno zlata bolj niha, saj je uporaba srebra razširjena v različne industrije, še posebej pri proizvodnji elektronskih naprav.

Ena od prednosti naložb v plemenite kovine je možnost izbire med različnimi oblikami naložbe. Poleg fizičnega nakupa kovin se lahko odločimo za naložbo v ETF-je ali vzajemne sklade plemenitih kovin. S tem pridobimo možnost naložb v zlate certifikate, rudnike zlata in podjetja za proizvodnjo plemenitih kovin.

Pri tem je pomembno vedeti, da digitalne oblike zlata in srebra ne delujejo kot varovalo pred inflacijo, kar je lastnost le fizičnih plemenitih kovin. Zato so za dolgoročno ohranjanje vrednosti najboljša odločitev plemenite kovine v fizični obliki.  

Kdaj je pravi čas za naložbo?

Pri vlaganju v plemenite kovine je pomembno razmisliti tudi o času nakupa in trajanju naložbe. Če se odločate za naložbo, je bolje razmisliti o najbolj ugodnih trenutkih, in se za naložbo ne ne odločite naključno. Cene zlata in srebra niso nikoli povsem stabilne, zato je pomembno prepoznati vzorce.

Zgodovinsko gledano, se cene zlata običajno dvignejo januarja in februarja ter nato znižajo spomladi, najpogosteje marca in aprila. Enak vzorec je opaziti tudi pri srebru, pri kateremu cene tudi bolj nihajo v primerjavi z zlatom.

Vlagatelji so pozorni tudi na konec decembra in začetek januarja kot potencialno ugoden čas za naložbe.  

Kako kupiti plemenite kovine?

Izbira, kdaj in kako vlagati v plemenite kovine, ima določene specifike. Klasičen način je naložba na borzi, vendar je dandanes plemenite kovine možno kupiti tudi pri trgovcih plemenitih kovin in preko spletnih strani.

Pri nakupu na spletu je pomembno izbrati ugledne trgovce, saj se tako izognete morebitnim goljufijam. Pri Harvest Metallis vam nudimo široko izbiro naložb v plemenite kovine, ki jih lahko izberete glede na svoje preference. Nakup plemenite kovine lahko opravite osebno ali preko naše spletne trgovine. Postopek je enostaven, varen in hiter, nudimo pa tudi varno hrambo vaših plemenitih kovin v najbolj varovanem sefu v Sloveniji.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.