DOMOV > NOVICE > Ko kovnice zlata ne dohajajo več naročil
Ko kovnice zlata ne dohajajo več naročil

Ko kovnice zlata ne dohajajo več naročil

26.04. 2022

V zadnjem času precej več razmišljamo o svoji finančni prihodnosti, in o tem, kako zagotoviti finančno varnost zase, za svoje otroke in družino. Strah glede prihodnosti in finančne negotovosti nas je zopet vrnil k eni najbolj varnih naložb – naložbenemu zlatu.

Čeprav so bile delnice sprva najbolj priljubljene oblike naložbe v finančno prihodnost, so na trg precej vplivale tudi kriptovalute. Že vse od leta 2009, ko smo se soočali s finančno krizo, so centralne državne banke kupovale državne in druge obveznice – s tiskanjem novega denarja. To je vplivalo na višino obrestnih mer in olajšan dostop do denarja, kar je povzročilo rast delniških trgov in kriptovalut, naložbeno zlato pa je ostalo v ozadju.

Pandemija covid-19 in vojna v Ukrajini sta precej pretresli situacijo na finančnem trgu. Trenutno daleč največje povpraševanje je povpraševanje po zlatih palicah, še posebej odkar divja vojna v Ukrajini. Tudi karantene in zaprtost gospodarstva so prisilile banke v ukrepanje. Zato so se sprostile denarne rezerve, povečalo se je tiskanje denarja, vse to pa je privedlo do nove inflacije, za katero se zdi, da na račun vojne v Ukrajini izgublja kontrolo.

Če ste ugotovili, da je v tej situaciji naložbeno zlato najbolj varna naložba pred inflacijo in je v vsakem trenutku likvidna, imate prav. Že med karanteno se je zanimanje ljudi o zavarovanju svoje finančne prihodnosti precej povečalo, kar je vplivalo tudi na povečano povpraševanje po zlatu. Na občutno rast povpraševanja je vplivalo tudi nižanje mej bank za ležarnine sredstev, ki se nahajajo na bančnih računih.

Povpraševanje po naložbenemu zlatu še naprej raste, zlasti zaradi vojne v Ukrajini, kar pa vpliva na to, da kovnice ne dohajajo povpraševanja in naročil. Ob naročilu zlate palice boste morda čakali več dni ali tednov, kovnice pa so izdelavo nekaterih manjših kosov zlata celo omejile. Zaradi večjega obsega naročil so se usmerile v izdelavo večjih kosov zlatih palic, teže od 250 – 1000g.

Trenutna cena zlata je svoj vrh dosegla v sredini marca letos, in čeprav cena dnevno niha, bo glede na trenutno situacijo v Evropi še naprej naraščala. Natančno napoved za prihodnost je težko določiti, za strokovni posvet pa se lahko obrnete na naše osebne finančne svetovalce.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.