DOMOV > NOVICE > Nakup plemenitih kovin v času inflacije in recesije
Nakup plemenitih kovin v času inflacije in recesije

Nakup plemenitih kovin v času inflacije in recesije

16.02. 2023

Nakup zlata je pameten način, kako povečati stabilnost raznolikega portfelja, zlasti če iščete zaščito pred inflacijo. Obstaja več načinov za nakup zlata: od fizičnega zlata in delnic rudarskih podjetij, do drugih oblik plemenite kovine. Morda najlažji način nakupa rumene kovine je nakup delnic zlatih skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF), kar vam prihrani težave s skladiščenjem zlata.  

Vlagatelji kupujejo zlato zaradi njegovih edinstvenih prednosti. Ena izmed njih je, da sta nakup in posedovanje zlata preprosta; ni vam treba skrbeti za poročila o dobičku, dividende, plačilo davka ... Njegova glavna naloga je preprosta; dolgoročno hrani vrednost za vas.  

Prav to je razlog, da zlato privlači tiste, ki iščejo varno zatočišče za svoj denar v negotovih časih. Zaradi naraščajoče inflacije in strahu pred bližajočo se recesijo je zdaj morda pravi čas za naložbo v zlato.


Kako in zakaj zlato deluje kot varovalo pred inflacijo  

Kako zlato deluje kot varovalo pred inflacijo in komu koristi nakup zlata v inflacijskem gospodarstvu?  

Zlato običajno ohranja svojo vrednost dlje kot mnoge druge vrste premoženja. Zato lahko deluje kot varovalo pred inflacijo, ko se kupna moč cen blaga in storitev zmanjša. Inflacija je junija 2022 dosegla 40-letni rekord, ko so se cene življenjskih potrebščin v številnih sektorjih na letni ravni povečale za 9,1 %. Najnovejše poročilo o indeksu cen življenjskih potrebščin kaže, da so se cene blaga in storitev lani septembra v primerjavi s prejšnjimi 12 meseci zvišale za 8,2 %.  

Tudi sedemdeseta leta so bila obdobje desetletja inflacije, ki se je začelo s povprečno obrestno mero 5,84 % leta 1970 in končalo z izjemno povprečno obrestno mero 13,58 % leta 1980. V istem obdobju se je vrednost zlata po podatkih borze NASDAQ povzpela z 32 EUR na delnico na 780 EUR na delnico.  

Tako kot druge oblike premoženja tudi zlato morda ne bo več sledilo preteklim trendom, zato je nemogoče vedeti, ali bo njegova cena rasla ali padala. Kljub temu številni vlagatelji na zlato gledajo kot na varovalo pred tveganji, ki temelji na njegovi pretekli uspešnosti v inflacijskih okoljih.  

Če se odločate za naložbo v zlato, se še danes obrnite na naše osebne finančne svetovalce, ki vam bodo pomagali pri odločitvi za ustrezno obliko naložbe.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.