DOMOV > NOVICE > Naložba v zlato ali platino?
Naložba v zlato ali platino?

Naložba v zlato ali platino?

16.08. 2022

Da bi se lažje odločili o naložbi v platino ali katero drugo plemenito kovino, je plemenite kovine potrebno razumeti in poznati razlike med njimi - ne le njihovo sestavo, temveč tudi uporabnost, cene, vrednost in še marsikaj. Zaradi svoje redkosti je platina bistveno dražja od zlata.

Deloma zato, ker platino proizvajata le Rusija in Južna Afrika. Če bi se posamezna država soočila s težavami pri rudarjenju ali z drugimi naravnimi nesrečami, bi cene tej plemeniti kovini poskočile. V primeru, da bi se katera od držav zapletla v politični konflikt z Južnoafriško Republiko ali Rusijo, pa bi cena platine v tej dotični državi padla. Ravno nasprotno je pri zlatu, saj ga proizvaja več deset držav, med katerimi so ZDA, Kanada in Avstralija.

Zaradi višje razpoložljivosti na ceno zlata ne vplivata ponudba in povpraševanje, ampak razpoloženje vlagateljev in finančne negotovosti. Z obema kovinama lahko po potrebi trgujete za gotovino, zato sta idealni za trgovanje na prostem trgu (OTC). Za odločitev o naložbi v plemenite kovine, kot sta zlato ali platina, je zato dobro vedeti, kaj bo vplivalo na večje povpraševanje po določeni kovini.


Uporaba zlata


V primerjavi s platino je zlato razmeroma mehka in lahka kovina. Zlato ne rjavi, je nestrupeno in ima visoko električno prevodnost. Zaradi teh lastnosti je zlato idealno za:


- nakit, okraske in medaljone

- potrošniško in poslovno elektroniko

- zbirateljske valute

- v medicini


Uporaba platine


Platina je težja in dražja od drugih plemenitih kovin.

Vendar pa je učinkovita pri pretvorbi emisij iz vozil v manj škodljive odpadke. Ne pozabite, da se lahko zaradi njene primarne uporabe pri proizvodnji katalizatorjev povpraševanje po platini lahko zmanjša, vse dokler se njena cena ne bo znižala. Razlog za to je porast proizvodnje električnih vozil in odpoved nekaterih proizvajalcev proizvodnji vozil na fosilna goriva. Zaradi tega proizvajalci uporabljajo platino predvsem za izdelavo katalizatorjev.

Nekateri izdelovalci nakita platino uporabljajo za izdelavo vrhunskih ur, nakita in drugih dragocenih dodatkov. V nasprotju s platino je zlato na trgu likvidno, zato je platina bolj dovzetna za povišanje cen. Zaradi nihanja cen vsake od plemenitih kovin je kot kratkoročna naložba bolj primerna platina. Za dolgoročno finančno varnost pa bi bila tako bolj primerna naložba v zlato.


Vrste naložb

Najpomembnejša razlika v naložbi je razpoložljivost platinastih kovancev pri trgovcih s plemenitimi kovinami, v zlato ali platino pa lahko vlagate z uporabo naslednjih sredstev:


- Skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF)

- Vzajemni skladi

- Zbirateljski kovanci z estetsko ali zgodovinsko vrednostjo

- Delnice plemenitih kovin

- Zlate in platinaste zlitine


Kako vedeti, katera naložba v platino in katera v zlato je pravilna izbira? To je odvisno od vaših želja in potreb.

Da bi dobro pretehtali prednosti in slabosti vsake od plemenitih kovin ter našli pravo rešitev, vam svetujemo, da se obrnete na naše osebne finančne svetovalce.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.