DOMOV > NOVICE > Pridobivanje in proizvodnja srebra
Pridobivanje in proizvodnja srebra

Pridobivanje in proizvodnja srebra

24.01. 2023

Srebro je ena najstarejših človeku znanih plemenitih kovin. Prvi dokazi o pridobivanju srebra segajo v čas 3000 let pred našim štetjem v antično Grčijo in Turčijo. Srebro se kot oblika valute uporablja že dolgo in je še vedno priljubljeno med vlagatelji v plemenite kovine.

V članku vam bomo podrobneje predstavili proizvodni proces srebra, vse od nastanka v zemlji do rafiniranja.

 

Kako srebro nastane v zemlji

Srebro je proizvod žveplovih spojin v zemlji, ko se Zemljina skorja segreje na 200 do 400 stopinj Celzija. V naravi najdemo srebro v kombinaciji z drugimi kovinami ali v mineralih s srebrovimi spojinami. Ti minerali običajno vključujejo sulfide, kot sta ceruzit ali galenit.

 

Pridobivanje srebra

Rudnike srebra najdemo po vsem svetu. V Združenih državah Amerike se je rudarjenje srebra začelo leta 1858, ko so v Nevadi odkrili rudišče Comstock Lode, kar je sprožilo "srebrno mrzlico", ki je bila zelo podobna zlati mrzlici.

Verjetno ste mnenja, da se srebro izkoplje iz zemlje v obliki zrnc, vendar temu ni tako. Najpogosteje se srebro nahaja skupaj z vrsto drugih kovin, kot so zlato in baker, ter spojine, kot je žveplo. Koščki izkopanih legiranih kovin se nato rafinirajo, med tem postopkom pa se pridobiva srebro.

To srebro se nato pošlje kovnicam, ki zlitino spremenijo v srebrnino, kot so kovanci, palice ali ploščice.

 

Uporaba srebrne valute

Za kovance se zdaj uporablja le zelo majhen odstotek svetovnega srebra. Čeprav je bilo srebro v preteklosti priljubljena oblika valute, je v 20. stoletju, ko so industrializirane države proizvajale velike količine srebrnih kovancev, srebro postalo manj dostopno in dražje. Ministrstvo za finance v ZDA je z zakonom kongresa iz leta 1965 spremenilo njihovo kovanje.

Johnsonov zakon o kovanju srebrnih kovancev je demonetiziral srebro in razen kovancev ob dvestoletnici, so vsi novo kovani kovanci Združenih držav Amerike zdaj sestavljeni iz zlitine bakra in niklja.

Čeprav srebro ni tako drago kot druge plemenite kovine, recimo zlato, ima še vedno precejšnjo vrednost, tudi v obliki nakita, ki ga lahko pri pooblaščenih trgovcih zamenjate za papirnato valuto.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.