DOMOV > NOVICE > Varčevati v zlatnikih ali zlatih palicah?
Varčevati v zlatnikih ali zlatih palicah?

Varčevati v zlatnikih ali zlatih palicah?

22.04. 2022

Dve najpogostejši obliki investicije v zlato sta investiciji v naložbene palice in naložbene kovance. Verjetno ste se že kdaj vprašali, katera od teh investicij je boljša in kakšna je sploh razlika. Poglavitno pri obeh vrstah naložb je, da sama oblika investicije ni tako pomembna, kot je pomembna njuna vrednost.

Oblika investicije prav tako ne vpliva na možnost prodaje, saj so kupci najbolj pozorni na vrednost in ne toliko na samo obliko. Predvsem je izkušenim vlagateljem najbolj pomembna sama kvaliteta zlata, zato je najboljša odločitev za nakup zlata pri priznanih kovnicah z dolgo tradicijo. Na samo vrednost zlata namreč vplivata tudi ugled in kvaliteta kovnice.

Kakšna oblika naložbenega zlata je torej najboljša za nakup?

Pri nakupu zlatnikov je potrebno biti pozoren predvsem na njihovo ceno. Potreben je preudaren razmislek o dolgoročni naložbi, saj imajo nekateri zlatniki majhne naklade in zato višjo ceno, kar pomeni, da jih ne morete kupiti v večji količini. Le tisti, ki bodo investirali v večjo količino zlatnikov z nižjo vrednostjo, bodo lahko imeli v prihodnosti večji dobiček. Med najbolj poznanimi zlatniki, ki so trenutno na trgu, so: kanadski javorjev list, ameriški orel, dunajski filharmoniki, avstralski kenguru, južnoafriški krugerand in kitajska panda.

Pri nakupu zlatih palic pa je poudarek na standardu, saj so le proizvodi z oznako »Good delivery« najkakovostnejši. Ta oznaka zagotavlja mednarodno likvidnost, zato ta standard lahko pridobijo le kovnice, ki izpolnjujejo posebne pogoje. Med visoko kvalitetne kovnice z oznako »Good delivery« spadajo Argor Heraeus, Austrian Mint, PAMP, Valcambi, Umicore, Johnson Matthey in druge. Zlate palice standardne velikosti, ki jih hranijo v centralnih bankah, imajo težo 12,4kg ali 400 unč. Tovrstne palice so vredne več sto tisoč evrov, zato jih posamezniki običajno ne kupujejo. Zlate palice, ki so primerne za naložbeno varčevanje imajo težo 50g, 100g, 250g, 500g ali 1kg, lahko pa se odločite tudi za naložbo manjše gramature, s težo od 1g, 2g pa vse do 10kg, ki predstavljajo najboljšo investicijo za nakup. Izkušeni vlagatelji se najbolj zanimajo za zlate palice s težo ene unče, kar predstavlja 31,1g.

Pri nas lahko investirate v zlatnike in zlate palice najvišje kakovosti. Sodelujemo le s priznanimi kovnicami, ki izpolnjujejo visoke standarde in imajo oznako »Good delivery«. Ker investicija v zlato še zdaleč ni lahka odločitev, se obrnite na naše izkušene osebne finančne svetovalce. Ne odlašajte z varčevanjem v zlatu, saj povpraševanje narašča, razpoložljivost tega neprecenljivega bogastva pa je vedno manjša.

-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.