DOMOV > NOVICE > Zakaj aluminij ne spada več med plemenite kovine
Zakaj aluminij ne spada več med plemenite kovine

Zakaj aluminij ne spada več med plemenite kovine

19.06. 2023

Aluminij je bil pred letom 1880 dragocena kovina, vredna več kot zlato. Proizvodnja aluminija je bila izjemno težavna, zato je njegova cena presegla ceno zlata. Veljal je za privlačno in razkošno kovino. Leta 1855 so aluminijaste palice predstavljale glavno atrakcijo na razstavi Exposition Universelle de Paris; razstavljene so bile namreč skupaj s francoskimi kronskimi dragulji. Celo cesar Napoleon III. je v času vladavine posedoval zbirko aluminijastih krožnikov in pribora, ki je bila namenjena le najuglednejšim gostom. Vendar se je položaj aluminija drastično spremenil.  


V nasprotju z zlatom, aluminij ni geološka redkost

Pravzaprav je aluminij najbolj razširjen element v zemeljski skorji in tretji najpogostejši element na našem planetu, takoj za kisikom in silicijem.

Osnovna surovina, ki jo najdemo v naravi za pridobivanje aluminija je boksit. Vendar pa iz boksita ni možna neposredna proizvodnja aluminija. S pojavom Hall-Héroultovega elektrolitskega postopka leta 1886 je taljenje aluminija postalo izjemno poceni, kar je omogočilo masivno proizvodnjo. Posledica masivne proizvodnje in razširjenosti aluminija pa je pomenila padec vrednosti, ki je posledično odpravila njegov status plemenite kovine.

V petdesetih letih 19. stoletja je bila vrednost aluminija približno 1.200 ameriških dolarjev na kilogram, v devetdesetih letih pa se je znižala na 1 dolar na kilogram. To je predstavljalo pravi pretres na trgu!

Čeprav je padec vrednosti morda prizadel nekatere vlagatelje v aluminij, pa je treba poudariti neprecenljive koristi za človeštvo. Najpomembnejše lastnosti aluminija so njegova majhna specifična teža, dobra toplotna in električna prevodnost ter odpornost pred korozijo.

Zahvaljujoč aluminiju imamo danes napredne daljnovode, lažja letala, trajne posode za hrano in pijačo ter še veliko drugih aplikacij, ki so bistvene za naš vsakdan in napredek v tehnologiji.

Aluminij je postal ena izmed najpomembnejših industrijskih surovin, ki je ključna za številne panoge in izboljšuje našo kakovost življenja. Zahvaljujoč svojim izjemnim lastnostim je postal ena izmed najpomembnejših industrijskih surovin, ki omogoča inovacije v različnih panogah. S trajnostno pridelavo in recikliranjem pa bo trajnostna uporaba aluminija gotovo pomembna tudi v prihodnosti.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.