DOMOV > NOVICE > Zlati kovanci in njihove lastnosti
Zlati kovanci in njihove lastnosti

Zlati kovanci in njihove lastnosti

31.05. 2023

Fizično zlato, kot so zlati kovanci, je odličen dodatek k vsakemu naložbenemu portfelju. Zlato je stabilna hranilnica vrednosti, varovalo pred inflacijo in deflacijo ter učinkovita dolgoročna naložba.

Ena od možnosti naložbe v fizično zlato so manjši zlati kovanci, ki so priljubljena alternativa večjim naložbam v zlato; vendar je pred odločitvijo za naložbo nujno razumeti njihove lastnosti.  


Trojska unča kot standard

Trojska unča je industrijski standard za plemenite kovine kot so zlato, srebro in platina. Ena trojska unča je enaka približno 1,097 standardne unče, kar predstavlja približno 31 gramov.

Trojske unče imajo pri plemenitih kovinah prednost pred standardnimi unčami, saj gre za mednarodno priznano enoto, namenjeno standardizaciji količine in čistosti zlata. Pred odločitvijo za naložbo je koristno razumeti razmerje cen zlata in industrijskih standardov.  

Vloga manjših zlatih kovancev

Manjši zlati kovanci lahko vsebujejo različno količino plemenite kovine, najpogostejši pa so ½, ¼ in 1⁄10 trojske unče. Glavni namen teh zlatih kovancev je, da služijo kot manjši hranilniki vrednosti v primerjavi s  standardnimi kovanci za 1 trojsko unčo.

Vlagateljem omogočajo, da trgujejo z enakovrednimi manjšimi zneski denarja in se izognejo prodaji svojih večjih, dražjih kovancev. Novi vlagatelji, ki želijo pričeti z vlaganjem nižjih zneskov, lahko manjše zlate kovance uporabijo kot cenovno ugodnejše izhodišče, kar omogoča vlaganje v zlato z manjšim proračunom.

Manjši zlati kovanci se glede na državo izvora in lokalni standard teže delijo v dve skupini: kovanci, izraženi v delcih trojanske unče, in kovanci, izraženi v gramih.  


Prednosti nakupa manjših zlatih kovancev

Vlaganje v manjše zlate kovance ima za vlagatelje, kupce in zbiratelje številne prednosti v primerjavi z drugimi naložbami, med njimi:

  • Boljša prilagodljivost Glavna prednost manjših zlatih kovancev je, da so priročni za shranjevanje relativno majhnih vrednosti in so zato veliko bolj prilagodljivi za trgovanje.
  • Cenovna dostopnost Manjši zlati kovanci so odlični tudi za sveže vlagatelje z manjšim proračunom. Če vas zanima nakup fizičnega zlata ali želite v zlato vložiti manjšo vsoto denarja, so manjši zlati kovanci odlična izbira. Številni znani zlati kovanci so na voljo tudi v miniaturnih različicah z delno vsebnostjo določene plemenite kovine.  


Za več informacij in strokovno svetovanje pri naložbah v plemenite kovine se obrnite na Harvest Metallis osebne finančne svetovalce.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-
 

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.