DOMOV > NOVICE > Zlato in srebro: 4 ključne razlike
Zlato in srebro: 4 ključne razlike

Zlato in srebro: 4 ključne razlike

21.02. 2023

Zlato in srebro lahko v različnem obsegu zagotavljata varovanje pred morebitno gospodarsko krizo ter v obdobjih dolgotrajnega naraščanja inflacije. Razumevanje razlik med načinom uporabe obeh kovin, njuno ekonomsko občutljivostjo in tehničnimi značilnostmi, vam lahko pomaga določiti, katera kovina lahko koristi vašemu portfelju.  

Tukaj so štirje dejavniki, ki jih morate upoštevati, ko se odločate za naložbo v zlato ali srebro:  


1.    Srebro je lahko bolj povezano s svetovnim gospodarstvom

Polovica vsega srebra se uporablja v težki industriji in visoki tehnologiji, vključno s pametnimi telefoni, tabličnimi računalniki, avtomobilskimi električnimi sistemi, celicami solarnih panelov ter na številnih drugih področjih. Zato je srebro bolj občutljivo na gospodarske spremembe kot zlato, ki se poleg nakita in naložbenih namenov uporablja le v omejenem obsegu. Ko se gospodarstvo razvija, se povpraševanje po srebru običajno poveča.  


2.    Srebro je bolj nestanovitno kot zlato

Nestanovitnost cen srebra je lahko na določen dan dva- do trikrat večja kot pri zlatu. Čeprav imajo trgovci od tega lahko koristi, je takšna nestanovitnost lahko izziv pri upravljanju tveganja portfelja.  


3.    Zlato je močnejši diverzifikator kot srebro

Srebro lahko štejemo za dober diverzifikator portfelja z zmerno šibko pozitivno korelacijo z delnicami, obveznicami in blagom. Vendar pa zlato velja za močnejši diverzifikator, saj za razliko od srebra in industrijskih navadnih kovin gospodarski padci na zlato manj vplivajo, njegova uporaba v industriji pa je precej omejena.  


4.    Srebro je trenutno cenejše od zlata

Unča srebra običajno cenejše od zlata, zaradi česar je dostopnejše malim vlagateljem, ki želijo imeti v lasti plemenite kovine kot fizično premoženje.  


Kako lahko vlagate v zlato in srebro? 

Fizične kovine: V nasprotju z delnicami in obveznicami je zlato in srebro mogoče kupiti kot fizično premoženje: v obliki palic in kovancev.  

Hramba palic in kovancev ima lahko tudi negativne posledice, saj vlagatelji pogosto plačajo premijo nad promptno ceno kovine za zlate in srebrne kovance zaradi proizvodnih in distribucijskih pribitkov. Upoštevati je treba tudi stroške skladiščenja in celo zavarovanja.  

Skladi, s katerimi se trguje na borzi: Vlagateljem ta oblika trgovanja predstavlja način posedovanja zlata in srebra, ne da bi ju morali hraniti kot fizično premoženje. Delnice lahko kupite in jih hranite na običajnem borznoposredniškem računu, vendar naložba v ETF vlagateljem ne omogoča dostopa do fizičnih kovin. Poleg tega so nekateri ETF-ji za plemenite kovine obdavčeni kot zbirateljski predmeti in zanje ne veljajo nižje stopnje dolgoročnega kapitalskega dobička.  


Delnice in skladi rudarskih podjetij: Nekateri vlagatelji vidijo priložnost v lastništvu delnic podjetij, ki rudarijo zlato in srebro, ali vzajemnih skladov, ki imajo portfelje teh rudarskih podjetij.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.