DOMOV > NOVICE > Zlato po svetu
Zlato po svetu

Zlato po svetu

23.11. 2022

Do sedaj je bilo po podatkih Geološkega zavoda ZDA (USGS) vsega izkopanega zlata na svetu 244.000 ton, kar bi bilo mogoče spremeniti v kocko, široko le 28 metrov na vse strani. Tudi, če je ta številka realno še večja, še vedno predstavlja le majhen delež svetovnega bogastva, vendar pa je ena najbolj dragocenih kovin in zato odlična dolgoročna naložba.  

Kje na svetu se nahaja ˝vso˝zlato?
Zgodovina pridobivanja zlata sega več kot 7000 let nazaj, saj so bili prvi zlati okrasni predmeti najdeni na območju današnje Vzhodne Evrope. Sprva so kopali le rudo, ki je bila na površini, kot so aluvialna nahajališča zlata v potokih in rekah. Z razvojem kompleksnejših postopkov pridobivanja pa se je rudarjenje razširilo tudi podzemna nahajališča, kjer se danes nahaja velika večina zlata.  

Države, ki so največje proizvajalke zlata
Južnoafriška republika je bila več desetletij največja proizvajalka zlata, vrhunec pa je dosegla v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je proizvodnja leta 1970 znašala skoraj 1000 ton. Vendar je zaradi padca proizvodnje v Južni Afriki in povečevanja proizvodnje drugod, Južna Afrika leta 2007 izgubila svojo proizvodno krono na račun Kitajske, do leta 2022 pa je na lestvici padla na 12. mesto.


Kitajska danes ostaja država z največjo proizvodnjo zlata, sledijo Rusija, Avstralija in nato ZDA. Kljub spremembam na lestvici proizvodnje, se je dejanska količina proizvedenega zlata v 21. stoletju dokaj vztrajno povečevala. V desetletju med letoma 2010 in 2020 se je proizvodnja zlata povečala z 2831 ton na 3478 ton, pri čemer je leta 2018 dosegla najvišjo vrednost 3653 ton.  

Trajnostne ravni rudarjenja?
Vprašanje je, ali je ta raven proizvodnje dolgoročno vzdržna. Geološki zavod ZDA je leta 2022 ocenil, da je na svetu 54.000 ton rezerv zlata. Ob sedanji stopnji pridobivanja in ob predpostavki, da bodo izkopane vse rezerve, se lahko proizvodnja zlata ohrani le še 15 let. Še vedno pa lahko nova odkritja nahajališč zlata in nove tehnologije povečajo količino izkopanih rezerv.  

Zlato za naložbe
Zlato predstavlja obliko varnega premoženja zaradi svoje nespremenljivosti in hranjenja vrednosti. Je omejen vir, zato njegova vrednost odraža njegovo redkost, ki se bo le še povečala. Po predvidevanjih se bo to verjetno odrazilo v vrednosti zlata, ki bo dolgoročno naraščala.


-> KLIKNITE TUKAJ ZA OGLED AKTUALNE PONUDBE. <-  

Ali stopite v kontakt z nami. KLIKNITE TU.